Voeding geven


Water is uiteraard de eerste levensbehoefte van een plant. Maar vergeet de voeding niet! Voor mooi groen blad en grote bloemschermen heeft een hortensia regelmatig voedsel nodig.

In huis
Eén maal per 14 dagen een normale dosering vloeibare kamerplantenvoeding volgens gebruiksaanwijzing met het gietwater meegeven.

Buiten
Er zijn meerdere mogelijkheden om hortensia's gedurende het seizoen van voldoende voeding te voorzien:

Eénmaal in het voorjaar, rond april, een langwerkende meststof bij de planten strooien. Deze meststoffen hebben een speciale coating waardoor de voedingselementen langzaam vrijkomen. U heeft er dus geen omkijken meer naar!
Afhankelijk van de grootte van de struik geeft u tussen de 5 en 25 gram bij planten met respectievelijk een hoogte/breedte van 30cm en 1.25m, dus zo'n 5 gram per 25cm hoogte of breedte.
Hovaria biedt u de mogelijkheid deze langwerkende meststof met de ideale voedingssamenstelling voor hortensia's te bestellen. Klik hier voor de bestelpagina

of
Enkele malen tussen maart en juli, gedurende de groeiperiode, een snel- en kortwerkende meststof geven.
Hierdoor zijn de voedingsstoffen per direct voor de plant beschikbaar en het geeft dus een snel resultaat. Het nadeel is dat de werking vrij snel weer voorbij is, waardoor het meerdere keren per seizoen gegeven moet worden.
Ideaal om uw planten even "op te peppen". Per kilo zijn deze meststoffen goedkoper, maar omdat het in één keer voor de plant beschikbaar komt, zal er wel wat verloren gaan.
Een struik van ongeveer een meter hoog en/of breed kan per keer zo'n 5 tot 10 gram snelwerkende mest hebben.
Ook deze snelwerkende meststof met de ideale voedingssamenstelling voor hortensia's is via deze site te bestellen. Klik hier voor de bestelpagina

of
Kort na de winterperiode gedroogde koemest en eventueel wat turf door de bovenlaag van de grond rondom de planten mengen.


Belangrijk: Vanaf begin augustus dient buiten geen voeding meer gegeven te worden, zodat de plant kan afharden en zo stevig mogelijk de winter in kan gaan. Wees altijd 'relatief zuinig' met mest, de planten blijven dan compacter. Blauwe hortensia's hebben wat minder voedsel nodig; ze worden blauwer in een armere, zure grond.


Gebreksverschijnselen

Gele tot bijna witte bladeren waarvan alleen de (hoofd)nerven nog groen zijn. Dit verschijnsel duidt op een gebrek aan ijzer.
De oorzaak zit hem in 99% van de gevallen in een te hoge pH, dus teveel kalk in de grond. Dat kan komen door watergeven met sterk kalkhoudend water of door grond waar van nature al veel kalk in zit, bijvoorbeeld klei. Het ene ras is er gevoeliger voor dan het andere.

U kunt de oorzaak wegnemen door de plant over te potten in verse, zure grond. Wel eerst veel oude grond van de wortels afschudden. En in het vervolg zoveel mogelijk met regenwater gieten.
Maar ook het gevolg kan bestreden worden, namelijk door de plant extra ijzer te geven in een speciale vorm die ook bij een hoge pH nog door de plant kan worden opgenomen. Gebruik hiervoor ijzerchelaat.
IJzerchelaat is bijna nergens te koop. Het is vrij duur, maar er is heel weinig ijzerchelaat nodig om een plant weer groen(er) te krijgen: Voor een struik van 1 meter breed en hoog is zo'n 5 gram al voldoende, eventueel na 1-2 maanden te herhalen. Op te lossen in een ruime hoeveelheid water. Een overdosering kan de wortels verbranden. Geef daarom liever een paar keer vaker een lage dosering. Al na 1-2 weken is verbetering van de bladkleur te zien, voornamelijk in de toppen. Oude bladeren zullen echter niet meer helemaal bijkleuren.
Geef ook in het volgende vroege voorjaar weer 1 of 2 keer ijzerchelaat, zodat de nieuwe scheuten meteen voldoende ijzer kunnen opnemen.
IJzerchelaat kopen? Het is nu bij Hovaria te bestellen in kleinverpakking. Klik hier voor de bestelpagina


Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier

Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright © 2000-2010. All rights reserved.
Voor het laatst veranderd: 31 juli 2010