Blauwkleuring
De bloemkleuren van hortensia zijn in het algemeen rood, roze en wit. Bij de meeste roze rassen kan de bloemkleur onder invloed van een aantal factoren blauw worden. De mogelijkheid van een goede blauwkleuring is afhankelijk van:
Worden hortensia’s spontaan blauw, dan staan ze meestal in zure grond of in heel arme zandgrond. De blauwkleuring kan mede worden bevorderd door het gebruik van
kali-aluin of aluminium-sulfaat. Men dient dit jaarlijks,
éénmalig zo’n 20-100 gram per plant afhankelijk van de grootte van de plant
of pot, tussen begin en half september rondom de plant te strooien en inharken, of goed oplossen in
warm water en dicht bij de plant gieten. Voorkom dat de aluin het blad
raakt. Blijven blauwe hortensia’s in uw tuin niet blauw, ook niet na toevoeging van (kali-)aluin of aluminiumsulfaat, dan kunt u het beste een ruim plantgat graven van tenminste 50x50x50cm (bij voorkeur 75x75x75cm), dit geheel met plastic bekleden (denk echter aan een afvoermogelijkheid van het overtollige water en zorg dat de wortels niet door deze gaten in de ondergrond kunnen doorwortelen) en breng daarin licht zure (eventueel zandige) veengrond van pH 4 tot 4,5. Plant hierin voor de zekerheid een nieuwe hortensia, Hovaria® ’Homigo’ is bijvoorbeeld zeer geschikt, omdat u dan met een goede blauwe plant begint die al in de juiste grond staat. U kunt ook een grote pot of kuip nemen waar u de geschikte grond in doet en vervolgens eveneens een mooie blauwe Hovaria® ’Homigo’ in plant. Klik voor tips over hortensia als kuipplant. Het zuurgehalte van de grond wordt aangegeven met de pH-waarde. Een pH van 5 en minder betekent zure grond, goed voor blauwe hortensia’s. Een pH van 6-6,5 en hoger betekent neutrale tot kalkrijke grond, waarin hortensia’s roze worden en blijven. Andere middeltjes:
Gebruik exact hetzelfde product als de professionele kweker, dan weet u zeker dat het goed zit!
Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright© 2000-2013.
All rights reserved. |